Diabetesdiæt

Diabetesdiæt  


Formålet med en diabetesdiæt er at stabilisere blodsukkerværdierne sådan, at de ligger så tæt på normalværdierne som muligt, samt at normalisere blodets indhold af fedt. Derudover har diabetesdiæten til formål at opnå en stabil og sund vægt og forebygge/ forsinke udviklingen af sendiabetiske komplikationer. (8, p. 196-201 )


     Diabetesdiæten bygger på samme kostråd som NNR2012 (Nye Nordiske Næringsstof- anbefalinger). Diæten er sammensat på følgende måde:
  • Max 30% af den daglige kost må bestå af fedt. Dette skyldes, at fedtindtaget bør begrænses for at forebygge og reducere overvægt samt hjertekarsygdomme.
  • Protein indtagelsen hos diabetikere uden nyresygdomme bør følge anvisningerne fra NNR2012. Er der tale om diabetes type 1 og nefropati bør proteinindtagelsen være lav, hvilket svarer til 0,8 g pr. kg. pr. dag.
  • Kulhydrater er den primære energikilde i diabetesdiæten, og der bør være fokus på mængde, fordeling på måltider og hvilken type diabetes, der er tale om.
  • Det anbefales at spise fuldkorns- og grovbrød, groft mel og gryn, frem for de hvide produkter.
  • Det anbefales at spise grove grøntsager og rodfrugter og ca. 3 stk. frugt om dagen.
  • Det anbefales, at kosten indeholder 25-40 g kostfibre, hvilket er mere end indholdet i normalkosten.
  • Max 2-3 glas mælk med lavt fedtindhold.
  • Måltiderne skal gerne fordeles på 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider (8, p. 196-201)
Måltidfordeling:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar